Bemutatkozás

Történelmi számvetés és elszámolás szükséges ahhoz, hogy a szomszédos, évszázadokon keresztül együtt élő nemzetek között megszűnjön a kölcsönös bizalmatlanság. Az európai nemzetek között előbb a kontinens nyugati felén (francia–német), majd a peremterületeken, északon (finn–svéd) és délen (osztrák–olasz) jórészt már a múlt század harmadik harmadában lezajlottak ezek a megbékélési folyamatok. Néhány évtizedes késéssel az új évezred elejére elérkezett az idő, hogy Európa szívében is lejátszódhassanak ugyanezek a folyamatok, s a szerb és a magyar nép is higgadtan tudjon beszélni közös múltjuk nem ritkán súlyos bűnöktől terhelt szakaszairól is.
A feladat elvégzésben oroszlánrész jut a független szakmai tudományos szervezeteknek. E felismerés jegyében a Magyar Köztársaság és a Szerb Köztársaság államfőinek 2009. novemberi találkozóján született megállapodás nyomán alakult meg a két ország legmagasabb tudományos testülete keretében a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság. Az akadémiák előtérbe helyezését indokolja az a törekvés, hogy a szervezet a lehető legkevésbé függjön politikumtól, és így a politikai élet hullámzásaitól nem befolyásolva, szigorúan tudományos alapokra helyezkedve végezhesse a magyar–szerb történelmi megbékélést gátló események hátterének és történéseinek feltárását.
A Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata e honlapon kívánja közzétenni azokat az eredményeket, amelyeket a szerb féllel közösen egyeztetett alapelvekkel összhangban kidolgozott munkaterve megvalósítása során ért el. A közvélemény érdeklődésére számot tartó eredmények, tudományos közlemények mellett teret kíván adni a kutatások során feltárt dokumentumok közlésének is, hogy további kutatásokat inspiráljon, illetve újabb feldolgozásokat tegyen lehetővé.